skip to Main Content

Bakken met kokosmeel

kokosmeelEr ontstaat steeds meer interesse voor gezond glutenvrij en natuurlijk eten.
En daardoor zijn steeds meer mensen op zoek naar kokosmeel.
Kokosmeel is een goedkoper alternatief dan amandelmeel, plus amandelmeel wordt ook wel kokosvezels genoemd. Het is een meelvervanger voor verschillende baksels.

De mooie eigenschappen van kokosmeel zijn: kokos bevat geen fytinezuur, cyanide en gluten die de darm irriteren. Ook bevat kokosmeel laurinzuur en mangaan. Dit meel bevat de essentiële eiwitten en heeft een laag aantal calorieën in vergelijking met andere vezelrijke producten, want één volle eetlepel bevat slechts dertig calorieën plus tien gram vezels. Kokosvezels zijn gezond en lekker, honderd procent plantaardig dus puur natuur. Het heeft een lichte structuur en een heerlijke smaak. Steeds meer bakrecepten bevatten als basis kokosmeel en deze is gemaakt uit gedroogde kokosvrucht en wordt vaak verward met kokosrasp, maar dit is een andere substantie. Het dient als meel vervanger en niet om het geven van smaak aan een gerecht. Mensen met een glutenallergie, diabetici en mensen met een bepaald dieet kunnen dit nemen zonder last te krijgen van vervelende symptomen. Kokosmeel draagt bij aan een betere darmflora.

Doordat kokosmeel zoet van smaak is kun je het toevoegen aan taart, cake, koolhydraatarme koekjes of pannenkoeken en de smaak van kokos is overheersend waardoor je baksel automatische naar kokos smaakt. De kokosmeel van Sukrin wordt in de Filipijnen gemaakt en is gemaakt van organisch gekweekte kokosnoten. Het vruchtvlees is vetarm en wordt fijngemalen en gedroogd. Kokosmeel is honderd procent raw en is niet gebleekt of verwarmd. Doordat kokosmeel vijfendertig procent vezels en twintig procent proteïne bevat, zorgt dat er voor dat je al een vol en verzadigd gevoel hebt.

Verdere voordelen: lage glycemische index waardoor je geen pieken in je bloedsuikerspiegel hebt en is daardoor geschikt als je diabetes hebt. Voor vegetarisch en veganistisch eten is het ideaal.

Plus deze meel kan zelfs het slechte cholesterol LDL verlagen. Het bevat veel mineralen die helpen bij de bouw en het behoud van sterke botten en is goed voor je huid. MCT vetten, de goede vetten in de kokosmeel geven een boost aan je metabolisme. En dat kan je gewichtsverlies weer stimuleren.

Kijk bij het kopen van dit product naar de houdbaarheid op de verpakking en is wel een jaar houdbaar als je deze goed afsluiten op een donkere en koele plek bewaard. Check wel tussendoor of de meel nog goed is door aan de meel even te ruiken. Tevens is kokosmeel economisch in gebruik want door de vele vezels neemt het meel veel vocht op en neemt toe in volume.

Tips om kokosmeel te gebruiken:

  • Verdubbel de hoeveelheid melk en water.
  • Voeg een extra ei toe voor iedere vijfentwintig gram die je gebruikt.
  • Het is perfect te combineren met andere glutenvrije meelproducten zoals bijvoorbeeld sesammeel en amandelmeel.
  • Kokosmeel werkt absorberend en daardoor heb je maar heel weinig meel nodig.
  • Gebruik een handmixer om klonteren te voorkomen. 
  • Omdat kokosmeel snel kan vullen en droog kan zijn en je wilt dit voorkomen voeg dan wat extra vocht en eieren toe. 
  • Ook wordt de meel veel als bindmiddel gebruikt in buitenlandse keukens, als een soort maizena dus. Het is belangrijk om te kiezen voor een honderd procent zuivere kokosmeel.

Kokosbrood koolhydraatarm.

120 gram kokosmeel
1 theelepel bakpoeder
6 eieren
snuf zout
125 gram gesmolten boter.

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een bakvorm in. Zeef het bakpoeder en meng deze door het kokosmeel met de snuf zout. Voeg de eieren en de gesmolten boter toe en mix het geheel door elkaar. Doe het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak het kokosbrood in veertig minuten gaar. Eet smakelijk!